Ga naar de inhoud
Cliënten begeleiden

Snel kunnen schakelen

Iedere cliënt die ik bezoek heeft zijn eigen verhaal en eigen hulpvraag. Zo begeleid ik cliënten in het vinden van structuur en dagelijkse regelmaat of het voeren van ventilerende gesprekken, maar kom ik ook achter de voordeur bij multi-problem gezinnen, volwassenen met GZZ problematiek en verzorg ik op verzoek van voogden begeleide omgangen tussen kinderen en ouders. Het leuke aan het contact met de cliënten is dat het hoofdzakelijk één op één contact is, maar waar nodig worden ook het persoonlijk netwerk of andere hulpverleners betrokken bij de begeleiding.

Mijn werkdag

Meestal begint mijn werkdag tussen 8:30 en 9:00, hoelang ik bij de cliënt ben is afhankelijk van de hulpvraag. Heeft de cliënt een kleinere hulpvraag dan ben je bijvoorbeeld een uur bij de cliënt maar bij een grotere hulpvraag kan dit zo oplopen tot 2,5 uur. Ongeacht wat de hulpvraag is, mijn focus ligt altijd op het vergroten van de zelfredzaamheid van de cliënt. Het uiteindelijke doel is dat de client mij niet langer nodig heeft omdat hij de vaardigheden zelf heeft aangeleerd of de nodige kennis heeft opgedaan. Natuurlijk zijn er ook cliënten die langdurige begeleiding nodig hebben, en dit is prima. Het belangrijkste is dat ik als ambulant begeleider aansluit bij de behoefte van de cliënt zonder dat we het proces en einddoel uit het oog verliezen.

Overkoepelend werk

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als ambulant begeleider heb ik intern gesolliciteerd op de functie van regisserend wijkbegeleider, ik was hartstikke blij toen ik hoorde dat ik het was geworden. Voor mij betekent dit dat ik meer overkoepelend mag werken en mij meer richt op de algehele kwaliteit van de begeleiding die wij leveren regio Emmen, zowel gericht op de administratieve en procesmatige zaken, maar ook door zelf in contact te blijven met de cliënten, de sparringpartner voor mijn collega’s te zijn en het contact te onderhouden met onze opdrachtgevers. Ik ben de spin in het web en geniet er ontzettend van om dit te doen. Ik ben er trots op dat wij als regio zo hebben kunnen groeien, dit laat mij zien dat wij als team goed werk afleveren.

  • Opsomming 1
  • Opsomming 2
  • Opsomming 3
  • Opsomming 4
  • Omsomming 5

Paula werkt als begeleidster bij de ZorgZaak. Ze heeft in haar werk te maken met veel verschillende mensen en situaties en vertelt daar graag over. Sommige details, zoals namen van personen, plaatsen of bedrijven kunnen zijn aangepast, vanwege de privacy en herkenbaarheid van personen. De verhalen zijn gebaseerd op echt gebeurde situaties. Zoals dit verhaal over Ineke.

Regisserend wijkbegeleider

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als ambulant begeleider heb ik intern gesolliciteerd op de functie van regisserend wijkbegeleider, ik was hartstikke blij toen ik hoorde dat ik het was geworden. Voor mij betekent dit dat ik meer overkoepelend mag werken en mij meer richt op de algehele kwaliteit van de begeleiding die wij leveren regio Emmen, zowel gericht op de administratieve en procesmatige zaken, maar ook door zelf in contact te blijven met de cliënten, de sparringpartner voor mijn collega’s te zijn en het contact te onderhouden met onze opdrachtgevers. Ik ben de spin in het web en geniet er ontzettend van om dit te doen. Ik ben er trots op dat wij als regio zo hebben kunnen groeien, dit laat mij zien dat wij als team goed werk afleveren.

In het ambulante vak ben ik veel in mijn eentje op pad, maar gelukkig ervaar ik het team als nabij. We hebben onderling regelmatig telefonisch contact of treffen elkaar op ons regiokantoor in Emmen. Ik ben hartstikke trots op team Emmen, het zijn stuk voor stuk van enthousiaste en betrokken begeleiders. Iedere collega brengt vanuit eerdere werkervaring zijn eigen kennis en vaardigheden in binnen het team en dit maakt het samenwerken met elkaar alleen maar leuker.

Groetjes Ellen Kapteijn
Regisserend Wijkbegeleider Regio Emmen

Meer uit de categorie

Medewerker aan het woord

04 april
Medewerker aan het woord
Ik ben de spin in het web & geniet er ontzettend van

Ellen Kapteijn startte als ambulant begeleider, nu regisserend wijkbegeleider.